Vanlige spørsmål om forbrukslån

Hvor mye kan jeg låne? Hva slags rente kan jeg forvente? Hvor lang tid kan jeg bruke på å nedbetale lånet? Det er mange spørsmål som dukker opp når en skal søke om lån. Dette gjelder alt fra hvor mye du kan låne, til hvilke gebyrer du må betale og hva banken krever. Her finner du oversikten over de vanligste spørsmålene og svarene om forbrukslån.

Hva er lån uten sikkerhet?

Et lån uten sikkerhet, som forbrukslånet er, er et lån hvor bankene ikke krever noen form for sikkerhet. Det betyr at du ikke må stille boligen som sikkerhet ved låneopptak. Ei heller ha noen form for egenkapital. Bankene tar en økt risiko ved slike lån, noe som kompenseres med høye renter.

Hvor mye kan jeg låne i forbrukslån?

Et generelt forbrukslån ligger mellom 5 000 og 500 000 kroner. Hos en aktør kan du derimot låne opp til 600 000 kroner. Hvor mye du faktisk får i lån avhenger derfor av hvilken bank du søker hos. Det avhenger også av din personlige inntekt. Som hovedregel kan du ikke ha mer gjeld enn fem ganger din årlige inntekt.

Hva kan jeg bruke forbrukslånet til?

Forbrukslån er fleksibelt og du kan benytte det slik du selv ønsker. Bankene setter ingen krav til bruk når du søker om lån. Med andre ord, du kan søke om lån til buffer hvis du ønsker det. Det er verdt å merke seg at dette ikke er anbefalt, da forbrukslån har høyere renter enn du får i avkastning på sparekontoen.

Hvor høye renten kan jeg forvente?

Lånetilbydere annonserer med en rente fra 5 %. Gjennomsnittet ligger derimot mye høyere, på 14,3 %. Du kan også få en rente på over 20 %. Alt avhenger av din personlige økonomi og kredittvurderingen. God kreditt gir deg lavere rente, da du utgjør en lavere risiko for banken som lånekunde.

Hva er forskjellene på nominell og effektiv rente?

Kort forklart er nominell rente grunnrenten og effektiv rente det du faktisk betaler. Nominell rente viser til godtgjørelsene banken tar for utlån, inflasjon og risiko. Mens effektiv rente er nominell rente pluss alle ekstra utgifter og gebyrer.

Hva er kriteriene for å få innvilget forbrukslån?

For å kunne få innvilget forbrukslån må du oppfylle følgende krav:

  • Minst 18 år gammel
  • Ha en årlig inntekt og betjeningsevne
  • Registert i folkeregisteret
  • Ha jobbet i og skattet til Norge de siste 3 årene
  • Ikke ha noen betalingsanmerkninger eller pågående inkasso

Hvor lang nedbetalingstid kan jeg søke om?

Lovverket sier at du ikke kan bruke mer enn fem år på å nedbetale usikker gjeld. Dette gjelder derimot ikke om du søker refinansiering. Da er nedbetalingstiden på maksimalt 15 år. Siden lånet blir dyrere med lengre nedbetalingstid er det anbefalt å ikke gå over tre år.

Koster det noe å søke om lån uten sikkerhet?

Det er gratis å sende inn søknad om lån, og helt uforpliktende. Du kan med andre ord søke om lån og ikke takke ja til tilbudet. Dette gjør det og mulig å søke om flere lån for å sammenligne. Da får du muligens flere lånetilbud, og kan takke ja til det tilbudet med de beste vilkårene.

Hvor lang tid tar det før lånet blir utbetalt?

Søknad om lån kan i dag behandles på dagen, men lånet blir ikke utbetalt før senere. For at banken skal kunne godkjenne utbetalingen må du signere en låneavtale. Dette kan gjøres digitalt med bankID. Når dette er registrert og godkjent hos banken tar det mellom 1 og 3 virkedager før lånet står på konto.

Hva er fordelene og ulempene med forbrukslån?

Fordeler

  • Ingen krav om sikkerhet
  • Kan brukes slik du selv ønsker
  • Kort behandlingstid på lånesøknad

Ulemper

  • Dyrt lån med tanke på renter
  • Rentene settes etter kredittvurdering