Er det mulig å få lån på dagen uten kredittsjekk?

Det er ikke uvanlig at pengene på konto ikke strekker til. Dette kan gjelde store utgifter som bolig- og bilkjøp, men også mindre utgifter i hverdagen. Der boligkjøp er mulig å planlegge og skaffe finansiering via forutsigbare og kjente metoder, er andre behov mer akutte. Plutselig har du behov for noen tusen ekstra helst i dag. Flere aktører reklamerer da for «lån på dagen» som en løsning. Men hvor reelt er det og hva må til for å få denne type lån?

Hva er lån på dagen?

Når man bruker dette begrepet snakker man ofte om smålån. Dette er et forbrukslån. Det vil si et lån der du ikke stiller pant i eiendel som sikkerhet. Det som skiller det fra andre forbrukslån er at det ofte har en raskere søke- og behandlingsprosess. I tillegg er lånesummene tradisjonelt noe lavere. Det er derfor ikke store prosjekter dette passer for, men når man trenger noen tusenlapper raskt.

Det er viktig å påpeke at renten på denne type lån som regel er svært høy. Høyere enn andre tradisjonelle lån. Dersom man tar opp et smålån for å slå til på et godt tilbud kan dette bli dyrt.

Se også: https://www.lanpadagen.net/

Får man faktisk lån samme dag?

Det korte svaret er kanskje, men det er ingen garantier. Mange aktører reklamerer for at du får svar på søknad samme dag. I noen tilfeller kan det være du også får utbetalt pengene den dagen. Samtidig er det ikke uvanlig at utbetaling kan ta noen dager. En av grunnene er behovet for kredittsjekk og kvalitetssikring av innhentede opplysninger.

Hva er en kredittsjekk?

En kredittsjekk betyr at en virksomhet vurderer dine kredittopplysninger. Herunder er informasjon om inntekt, lån og eventuelle betalingsanmerkninger. Hensikten er å vurdere om du realistisk vil greie betjene lånet selv med en renteøkning. I noen tilfeller må du dokumentere opplysningene med skattemelding og lønnslipper. Da vil det ta noe lenger tid før lånet kan utbetales.

Kan jeg få smålån uten kredittsjekk?

Finanstilsynet har bestemt at ingen långiver kan gi lån til forbrukere uten å først gjennomføre en kredittsjekk. Det betyr at også tilbydere av smålån er nødt til å gjøre en kredittsjekk før de godkjenner en lånesøknad. En kredittsjekk reduserer risiko for banken, men det er også en prosess som beskytter deg. I en presset økonomisk situasjon kan mange få vanskeligheter. Det kan ende med å ta opp lån du egentlig ikke har råd til. Kredittsjekk er et hinder for at du skal få større økonomiske vansker.

Hva betyr dette for søknad om smålån?

I praksis legger kredittsjekk til et steg i søkeprosessen. Dette steget er som regel helt automatisk. Det betyr at det ikke nødvendigvis tar mer tid fra du søker til du får svar. Men det betyr at du ikke er garantert å få godkjent søknad. Det blir gjort en vurdering som ser på inntekt, tidligere lån og størrelse på lånesum. Har du for eksempel for lav inntekt til å kunne betjene et lån med renter kan du få avslag.

En annen faktor som blir vurdert er betalingsanmerkninger. Dette er tradisjonelt et hinder for å få lån i Norge. Som regel vil en betalingsanmerkning kunne bety avslag. Det er fordi det øker risiko for mislighold av lånet. Dersom du har en betalingsanmerkning, vil det være lurt å prioritere å bli kvitt denne. Dette gjør man ved å betale skyldig beløp. Når man har gjort dette blir anmerkning slettet og man står videre friere til å søke om lån.

Oppsummering – lån på dagen

Lån på dagen bør ikke være det første du vurderer. Vær klar over at renten ofte er svært høy og at lånet dermed kan bli dyrt. Har du allerede økonomiske problemer vil smålån kunne bidra til å forverre situasjonen om du har vansker å betale. I enkelte situasjoner kan denne type raske lån være eneste løsning. Da er det viktig å prioritere å betale de ned så raskt som mulig